Προηγμένοι Οδηγοί Διατροφής

Το πρωινό γεύμα την ημέρα του αγώνα:
Το πρωινό πρέπει να είναι ελαφρύ και πλούσιο σε υδατάνθρακες. Τα δημητριακά, το τοστ και το πόριτζ (κουάκερ) αποτελούν πολύ καλές επιλογές. Για να ξεκινήσετε το “φόρτωμα” καφεΐνης, πιείτε ένα μπουκάλι των 750ml EnergySource X’treme, 60 με 90 λεπτά πριν την εκκίνηση. Ταυτόχρονα καταναλώστε ανάλογα με το βάρος σας (βλ. παρακάτω) ένα έως τρία EnergyGel PLUS τα οποία περιέχουν μία μέτρια ποσότητα καφεΐνης.

 

Σωματικό βάρος:
50kg έως 60kg: 1 x EnergyGel PLUS
60kg έως 70kg: 2 x EnergyGel PLUS
70kg έως 90kg: 3 x EnergyGel PLUS

 

Κατά τη διάρκεια του αγώνα:
Για να έχετε τη μέγιστη πρόσληψη υδατανθράκων, καταναλώστε όσο περισσότερο EnergySource 4:1 μπορείτε. Αν δεν μπορείτε να καταναλώσετε τη συνιστώμενη δόση (800ml με 1200ml) συμπληρώστε τους απαιτούμενους υδατάνθρακες παίρνοντας κάποιο τζελ. Η ιδανική αναλογία μεταξύ EnergySource 4:1 και τζελ ανά ώρα αγώνα είναι η εξής:

 

800ml-1200ml EnergySource 4:1: δεν χρειάζεται να πάρετε τζελ
600ml EnergySource 4:1:               1 x EnergyGel Plus
400ml EnergySource 4:1:               2 x τζελ
200ml EnergySource 4:1:               3 x τζελ

 

Το πρώτο τζελ που καταναλώνετε κάθε ώρα πρέπει να είναι EnergyGel Plus (περιέχει καφεΐνη) και τα υπόλοιπα πρέπει να είναι EnergyGel (δεν περιέχει καφεΐνη).

 

Αθλητές ευαίσθητοι στην καφεΐνη:
Αν έχετε κάποια παθολογική κατάσταση ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν επιθυμείτε να καταναλώσετε καφεΐνη, αντικαταστήστε τα παραπάνω προϊόντα με τα ισοδύναμα High5 που δεν περιέχουν καφεΐνη. Επίσης, σε αυτήν την περίπτωση παραλείψτε το “φόρτωμα” καφεΐνης.

 

Αντικραμπική στρατηγική
Το “American College of Sports Nutrition” αναφέρει ότι:
“Οι μυϊκές κράμπες συνδέονται με την αφυδάτωση, την έλλειψη ηλεκτρολυτών και τη μυϊκή κόπωση.”

 

Προσθέτοντας Zero Neutral Tabs στο αθλητικό σας ποτό ή το νερό σας, αυξάνετε την πρόσληψη ηλεκτρολυτών και μαγνησίου. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε θερμές συνθήκες.

 

Μετά τον τερματισμό:
Πιείτε 750ml Protein Recovery μόλις τερματίσετε. Καταναλώστε ένα ισορροπημένο γεύμα μετά από 1-2 ώρες.

 

Αργά το απόγευμα πιείτε άλλα 750ml Protein Recovery. Αν αναμίξετε το Protein Recovery με γάλα, απορροφάται πιο αργά και σας παρέχει μεγαλύτερης διάρκειας αναπλήρωση ενώ κοιμάστε.

 

Σημειώσεις:

  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το EnergyGel με το IsoGel.
  • Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες θα προμηθεύσετε το σώμα σας με το μέγιστο αριθμό υδατανθράκων που μπορεί να απορροφήσει. Προσπαθήστε να μην φάτε τίποτα άλλο, καθώς οι στερεές τροφές θα επιβραδύνουν την απορρόφηση της σύνθεσης 2:1 Φρουκτόζης. Αν νιώθετε έντονα την ανάγκη να φάτε στερεά τροφή, προτιμήστε τους γρήγορα απορροφούμενους υδατάνθρακες, όπως είναι το λευκό ψωμί (μαζί με κάποιο άλλειμα για να είναι πιο εύκολη η κατάποση), τα ζυμαρικά ή το Energy Bar μας. Αποφύγετε το κρέας και τις τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά, όπως η σοκολάτα.
  • Το φόρτωμα υδατανθράκων πριν τον αγώνα μπορεί να αυξήσει τα αποθέματά σας σε υδατάνθρακες κατά 30%.
  • Αν πίνετε 1.000ml EnergySource την ώρα και κατά συνέπεια δεν χρειάζεται να πάρετε τζελ καφεΐνης κατά του αγώνα, φροντίστε να καταναλώνετε ανάλογα με το βάρος σας 500ml EnergySource X’treme κάθε 3,5 με 5 ώρες (κάθε 3,5 ώρες αν το σωματικό σας βάρος είναι μεγάλο και κάθε 5 ώρες αν το σωματικό σας βάρος είναι χαμηλό). Έτσι θα διατηρήσετε τα απαραίτητα επίπεδα καφεΐνης στον οργανισμό σας.
  • Ένας περιορισμένος αριθμός ποδηλατών που υποφέρει από κράμπες, θεωρεί ότι η καφεΐνη επιδεινώνει την κατάσταση. Θα τους προτείναμε να αντικαταστήσουν τα παραπάνω προϊόντα καφεΐνης με τα ισοδύναμά τους που δεν περιέχουν καφεΐνη.