Προηγμένοι Οδηγοί Διατροφής

Επιλέξτε τον αγώνα σας για να μεταβείτε στον εξειδικευμένο οδηγό ανεφοδιασμού, ή διαβάστε παρακάτω πώς η αθλητική διατροφή μπορεί να απογειώσει τον επόμενο αγώνα σας.

 

Υδατάνθρακες, το καύσιμο υψηλής ενέργειας
Οι υδατάνθρακες αποτελούν το βασικό σας καύσιμο κατά τη διάρκεια των αγώνων. Δυστυχώς το σώμα μπορεί να αποθηκεύσει έναν περιορισμένο αριθμό υδατανθράκων (περίπου 400 γραμ.**), ο οποίος δεν επαρκεί για σκληρούς αγώνες όπως το sportive. Και όσο μεγαλύτερος είναι ο αγώνας, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχετε να αδειάσετε από υδατάνθρακες και να “χτυπήσετε τοίχο” (bonking). Και ενώ αυτό το φαινόμενο είναι σπανιότερο στις μικρές αποστάσεις, λίγο πολύ όλοι έχουν αισθανθεί το συνεχώς αυξανόμενο αίσθημα κόπωσης κατά το τελευταίο στάδιο του αγώνα. Αυτό συμβαίνει γιατί αν και τα αποθέματα υδατανθράκων δεν έχουν εξαντληθεί εντελώς, είναι τόσο χαμηλά που οι μύες αναγκάζονται να εξαρτώνται αποκλειστικά στην καύση λίπους για την παραγωγή ενέργειας.

 

Συγκρίνετε το πόσο δυνατοί είστε στην αρχή του αγώνα που έχετε μεγάλα αποθέματα υδατανθράκων με το πόσο κουρασμένοι αισθάνεστε στο τέλος που έχετε αδειάσει. Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, λοιπόν, είναι απαραίτητο να ανεφοδιάζεστε καταναλώνοντας τζελ, αθλητικά ποτά και μπάρες. Η μεγαλύτερη διάθεση υδατανθράκων θα αυξήσει την ταχύτητα και την αντοχή σας και θα σας εξασφαλίσει έναν πιο ευχάριστο αγώνα από την αρχή ως το τέλος.

 

Αθλητικά ποτά 2:1 φρουκτόζης
Όσο πιο πολλούς υδατάνθρακες καταναλώσετε στον αγώνα, τόσο περισσότερα καύσιμα θα έχουν οι μύες σας στη διάθεσή τους. Ωστόσο θέλει ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι έρευνες αναφέρουν ότι αν καταναλώσετε περισσότερο από 60 γραμ. υδατανθράκων/ ώρα μέσω κοινών* (παραδοσιακών) αθλητικών ποτών, η περίσσεια δεν θα απορροφηθεί. Αυτό είναι το μέγιστο ποσό που μπορεί να περάσει από το εντερικό σας τείχος και να μπει στην κυκλοφορία του αίματος. Για να υπερβείτε το όριο των 60 γραμ., θα πρέπει να μεταβείτε στη νέα γενιά αθλητικών ποτών που βασίζονται στη σύνθεση 2:1 φρουκτόζης.

 

Η συνιστώμενη δόση των αθλητικών ποτών 2:1 φρουκτόζης είναι σημαντικά μεγαλύτερη και αγγίζει τα 90 γραμ. υδατανθράκων την ώρα. Διαβάστε περισσότερα για τα αθλητικά ποτά 2:1 Φρουκτόζης.

 

Αναπληρώστε τις δυνάμεις σας στα μισά του αγώνα!
Ακολουθώντας τη διατροφική μας στρατηγική, εξασφαλίζετε την πρόσληψη 90 γραμ. υδατανθράκων την ώρα. Αυτό μεταφράζεται σε 450 γραμ. υδατανθράκων κατά τη διάρκεια ενός 5ωρου αγώνα. Συγκρίνετε αυτό με τα 400 γραμ.** υδατανθράκων που βρίσκονται αποθηκευμένα στους μύες σας στην αρχή του αγώνα και θα δείτε ότι τα η πρόσληψη 450 γραμ. υδατανθράκων θα σας βοηθήσουν να αναπληρώσετε τις δυνάμεις σας στα μισά του αγώνα!

 

Να θυμάστε ότι αν δεν μπορείτε να καταναλώσετε τη συνιστώμενη δόση, καταναλώστε 70 γραμ. υδατανθράκων την ώρα, είναι σίγουρα καλύτερα από το να καταναλώσετε μόνο 50 γραμ. ή λιγότερο. Ο γενικός κανόνας είναι όσο περισσότερους υδατάνθρακες καταναλώσετε (έως 90 γραμ./ ώρα) τόσο πιο δυνατά θα αγωνιστείτε και τόσο μεγαλύτερη αντοχή θα έχετε.

 

Καφεΐνη και απόδοση
Η καφεΐνη σε μέτριες δόσεις βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις. Τονώνει το νευρικό σας σύστημα, σας κρατά σε εγρήγορση, αυξάνει την αυτοσυγκέντρωση και μειώνει το αίσθημα της κόπωσης. Έρευνες δείχνουν ότι η πρόσληψη καφεΐνης σε μέτριες δόσεις δεν αυξάνει την αφυδάτωση κατά τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας.

 

Οδηγοί διατροφής της High5
Εφαρμόζοντας τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα, έχουμε αναπτύξει λεπτομερείς οδηγούς διατροφής για κάθε άθλημα, για κάθε καιρό και για  αθλητές κάθε σωματικού βάρους. Οι οδηγοί είναι απλοί, πρακτικοί και εξασφαλίζουν μέγιστη απόδοση, αυξάνοντας σημαντικά την πρόσληψη υδατανθράκων και καφεΐνης. Ακολουθήστε τους και δείτε τις επιδόσεις σας να απογειώνονται!