Προηγμένοι Οδηγοί Διατροφής

Το πρωινό γεύμα την ημέρα του αγώνα:
Το πρωινό πρέπει να είναι ελαφρύ και πλούσιο σε υδατάνθρακες. Τα δημητριακά, το τοστ και το πόριτζ (κουάκερ) αποτελούν πολύ καλές επιλογές. Για να ξεκινήσετε το “φόρτωμα” καφεΐνης, πιείτε ένα μπουκάλι των 750ml EnergySource X’treme, 60 με 90 λεπτά πριν την εκκίνηση. Ταυτόχρονα καταναλώστε ανάλογα με το βάρος σας (βλ. παρακάτω) ένα έως τρία EnergyGel PLUS τα οποία περιέχουν μία μέτρια ποσότητα καφεΐνης.

 

Σωματικό βάρος:
50kg έως 60kg: 1 x EnergyGel PLUS
60kg έως 70kg: 2 x EnergyGel PLUS
70kg έως 90kg: 3 x EnergyGel PLUS

 

Υδατάνθρακες και αναπλήρωση υγρών κατά τη διάρκεια του αγώνα:
Το πόσο αθλητικό ποτό μπορείτε να πιείτε εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και το πόσο ιδρώνετε. Χάρη στην ειδική σύνθεση 2:1 του EnergySource, σε πολύ θερμές συνθήκες μπορείτε να πιείτε πάνω από 1.000ml την ώρα χωρίς να σας πειράξει το στομάχι. Αν κάνει κρύο και πίνετε λιγότερο από 800ml την ώρα, αυξήστε την πρόσληψη υδατανθράκων, καταναλώνοντας ένα ή περισσότερα EnergyGel. Παρακάτω παραθέτουμε την ιδανική αναλογία μεταξύ EnergySource και EnergyGel ανά ώρα αγώνα.

 

800ml EnergySource ή περισσότερο: Μην πάρετε EnergyGel
750ml EnergySource: 1x EnergyGel
500ml EnergySource: 2x EnergyGel
250ml EnergySource: 3x EnergyGel

 

Το πρώτο τζελ που καταναλώνετε την κάθε ώρα πρέπει να είναι EnergyGel PLUS (περιέχει καφεΐνη), ώστε να διατηρήσετε υψηλά τα επίπεδα καφεΐνης κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αν χρειάζεται να πάρετε επιπλέον τζελ, επιλέξτε το EnergyGel που δεν περιέχει καφεΐνη, διαφορετικά η συνολική καφεϊνική πρόσληψη θα είναι ιδιαίτερα υψηλή. Δεν θα χρειαστεί να φάτε ή να πιείτε τίποτα άλλο κατά τη διάρκεια του αγώνα, όση διάρκεια και αν έχει αυτός.

 

Αθλητές ευαίσθητοι στην καφεΐνη:
Αν έχετε κάποια παθολογική κατάσταση ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν επιθυμείτε να καταναλώσετε καφεΐνη, αντικαταστήστε τα παραπάνω προϊόντα με τα ισοδύναμά τους που δεν περιέχουν καφεΐνη. Επίσης, σε αυτήν την περίπτωση παραλείψτε το “φόρτωμα” καφεΐνης.

 

Αντικραμπική στρατηγική
Το “American College of Sports Nutrition” αναφέρει ότι:
“Οι μυϊκές κράμπες συνδέονται με την αφυδάτωση, την έλλειψη ηλεκτρολυτών και τη μυϊκή κόπωση.” Προσθέτοντας Zero Neutral Tabs στο αθλητικό σας ποτό ή το νερό σας, αυξάνετε την πρόσληψη ηλεκτρολυτών και μαγνησίου. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε θερμές συνθήκες.

 

Μετά τον τερματισμό:
Πιείτε 750ml Protein Recovery μόλις τερματίσετε. Καταναλώστε ένα ισορροπημένο γεύμα μετά από 1-2 ώρες.

 

Σημειώσεις:

  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το EnergyGel με το IsoGel.
  • Οι παραπάνω οδηγίες θα προμηθεύσουν το σώμα σας με το μέγιστο αριθμό υδατανθράκων που μπορεί να απορροφήσει. Μην φάτε ή πιείτε τίποτα άλλο κατά τη διάρκεια του αγώνα, δεν το χρειάζεστε.
  • Το φόρτωμα υδατανθράκων πριν τον αγώνα μπορεί να αυξήσει τα αποθέματά σας σε υδατάνθρακες κατά 30%.
  • Ένας περιορισμένος αριθμός ποδηλατών που υποφέρει από κράμπες, θεωρεί ότι η καφεΐνη επιδεινώνει την κατάσταση. Θα τους προτείναμε να αντικαταστήσουν τα παραπάνω προϊόντα καφεΐνης με τα ισοδύναμά τους που δεν περιέχουν καφεΐνη.